Χρήσιμες συμβουλές
1. Να κοιμάστε το βράδυ και να ξυπνάτε το πρωί περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

2. Να κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά.

3. Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο. Ένα χλιαρό μπάνιο, η ανάγνωση ενός βιβλίου, η ελαφριά μουσική ή / και η συνομιλία με αγαπημένα σας πρόσωπα βοηθούν.

4. Φροντίστε το περιβάλλον όπου κοιμάστε να είναι εντελώς ήσυχο, σκοτεινό, άνετο και με την κατάλληλη για σας θερμοκρασία.

5. Φροντίστε το στρώμα και το μαξιλάρι που κοιμάστε να σας χαρίζουν άνεση και ανατομική στήριξη.

6. Εξαερίζετε το υπνοδωμάτιο σας καθημερινά, ώστε να έχετε επάρκεια οξυγόνου κατά την διάρκεια του ύπνου.

7. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από τα προβλήματα σας πριν πάτε για ύπνο.

8. Αποφεύγετε να πηγαίνετε για ύπνο με απόλυτα γεμάτο ή εντελώς άδειο στομάχι.

9. Αποφεύγετε την καφεΐνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο.

10.Αν δεν σας παίρνει ο ύπνος, καλύτερα σηκωθείτε από το κρεβάτι, χαλαρώστε για λίγη ώρα και μετά επαναξαπλώστε.

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποιο είναι το καλύτερο στρώμα για μένα;

Δεν είναι όλα τα στρώματα κατάλληλα για όλους, ούτε το πιο ακριβό στρώμα είναι απαραίτητα και το καλύτερο για εσάς. Για να είναι ένα στρώμα αναπαυτικό και να σας ξεκουράζει πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πιο κάτω κριτήρια για την κατάλληλη επιλογή:

 • Ύψος: αν είστε εύσωμος και όχι ιδιαίτερα ψηλός τότε χρειάζεστε ένα πιο σκληρό στρώμα ενώ αν είστε ψηλός και λεπτός, ένα πιο μαλακό στρώμα θα ήταν προτιμότερο
 • Βάρος: π.χ. όσο πιο ελαφρύ είναι το άτομο, τόσο πιο μαλακό στρώμα χρειάζεται, ενώ όσο πιο βαρύ είναι το άτομο τόσο πιο σκληρό στρώμα χρειάζεται—συνήθως στρώμα με ελατήρια.
 • Ηλικία: όταν ένα άτομο είναι κάτω των 10 ετών ή είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας, έχει πιο ευαίσθητο σώμα και χρειάζεται πιο μαλακό / αφράτο στρώμα που να μην τους προκαλεί ζημιά.
 • Προβλήματα με την σπονδυλική στήλη ή μυϊκά προβλήματα: αν το άτομο έχει τέτοιου είδους προβλήματα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του για το πιο είδος στρώματος θα πρέπει να αγοράσει.
 • Συνήθεια: Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που είναι χρήσιμος να λαμβάνεται υπόψη, είναι η δύναμη της συνήθειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, άτομα με κάποια ηλικία, επειδή έχουν συνηθίσει να κοιμούνται για αρκετά χρόνια σε μία συγκεκριμένη κατηγορία στρώματος και είναι ικανοποιημένα, δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την συνήθεια τους αυτή. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το ζητούμενο.

Οι πιο πάνω είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να σταθμίσει κάποιος και με τη χρήσιμη καθοδήγηση ενός έμπειρου σύμβουλου ύπνου μπορεί να επιλέξει σωστά το κατάλληλο στρώμα δοκιμάζοντας μάλιστα χωρίς αναβολές, όλα τα ενδεδειγμένα για την περίπτωση του είδη στρωμάτων.

Εκτός από αυτά θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη και τα πιο κάτω:

 • Την ποιότητα των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένο το στρώμα
 • Την επένδυση του στρώματος (από αυτή εξαρτάται συνήθως το πόσο μαλακό και αφράτο είναι το στρώμα)
 • Τα υλικά που υποστηρίζουν την περίμετρο του στρώματος τα οποία καθορίζουν και την ανθεκτικότητα του.

2. Ποια είναι τα είδη στρωμάτων που υπάρχουν στην αγορά;

Τα είδη στρωμάτων που υπάρχουν στην αγορά είναι:

 • Με ελατήρια
 • Σφουγγάρι
 • Λάτεξ
 • Memory foam

3. Πότε θα πρέπει να αλλάξω το στρώμα μου;

Πολλοί από εμάς επιλέγουμε μια οικονομική λύση για την αγορά ενός καινούργιου στρώματος, ρίχνοντας όλο το βάρος των ευθυνών της κακής ποιότητας ύπνου σε εργασιακά ή άλλα καθημερινά προβλήματα. Αποτέλεσμα να επιλέγουμε λάθος στρώμα με συνεπακόλουθο επιπτώσεις στην υγεία μας. Ένα ακατάλληλο στρώμα, εκτός από διαταραχές του ύπνου, μπορεί να προκαλέσει πόνους στους μυς ή / και στα κόκαλα και παρά τις 7-8 ώρες ύπνου το άτομο μπορεί ακόμα να νοιώθει κουρασμένο. Επίσης μπορεί να είναι και αιτία αλλεργιών λόγω των μη ποιοτικών και των μη αντιαλλεργικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

4. Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το στρώμα μου χρειάζεται αλλαγή;

Αν είναι φτιαγμένο με ελατήρια τότε:

 • τρίζει όταν γυρίζουμε πλευρό
 • νιώθουμε τις σούστες στην πλάτη μας όταν ξαπλώνουμε.

Αν είναι φτιαγμένο με σφουγγάρι, λατέξ ή memory foam τότε:

 • δεν προσφέρει πλέον την άνεση και ελαστικότητα που πρόσφερε παλαιότερα

Για οποιοδήποτε είδος στρώματος:

 • δεν είναι πλέον επίπεδο., έχει παραμορφωθεί η επιφάνεια του και δεν υποστηρίζει πλέον την πλάτη μας
 • μυρίζει δυσάρεστα
 • ας κάνει να ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι και με πόνους στα κόκαλα, στον αυχένα ή στην σπονδυλική στήλη
 • ξεφτίζουν τα υλικά του.

Παρατηρήστε τα πιο πάνω και αν όντως συμβαίνουν κάποια από αυτά ή και όλα τότε είναι ώρα να ψάξετε για το καινούργιο σας στρώμα.

5. Ποια είναι η διάρκεια ζωής του στρώματός μου;

Το στρώμα ανεξαρτήτως από την ποιότητα και την τιμή του και εφόσον χρησιμοποιείται επί καθημερινής βάσεως, συστήνεται να αντικαθίσταται κάθε 7-8 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, εκτός από την αλλοίωση στην ποιότητα του, αναπτύσσονται χιλιάδες μικροοργανισμοί από την σκόνη και την υγρασία, γνωστά ως ακάρεα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, όπως άσθμα και αλλεργίες.